בעשור האחרון, עם הוזלת עלויות הפאנלים הסולאריים, שוק המערכות הסולאריות התפתח במהירות. בישראל, ההספק המותקן של המערכות הסולאריות גדל מ-70MWp בשנת 2010 למעל 2000MWp בשנת 2020, גידול עצום של למעלה מ-2,857%.
הן מודולריות
הן אינן תלויות בחומר בעירה מגורמים חיצוניים
הן ניתנות להתקנה בקלות במקומות מרוחקים
הטכנולוגיה שלהן פשוטה ואמינה ומפחיתה את התלות של המדינה בייבוא דלקים מאובנים (גז טבעי, נפט, פחם וכדומה) מארצות שכנות
כמובן שמקור החשמל הנקי מפחית את הפגיעה בטבע ופליטת גזי החממה
במימוש היתרונות הללו, מדינות בכל העולם הציבו יעדים שאפתניים להגדלת אחוז הייצור של חשמל ממערכות סולאריות בעשורים הקרובים. גם בישראל, רשות החשמל פרסמה ב-1.6.2020 יעד שאפתני חדש: ייצור של 30% מהחשמל בישראל מאנרגיה סולארית עד 2030.
אחד מהרכיבים החשופים לתקיפות סייבר ופגיעות ברשת החשמל הינם הממירים.
בתחילת הדרך, עם הקמתן של המערכות הסולאריות, הממירים היו אחראים להמיר חשמל DC המופק מהפאנלים הסולאריים, לחשמל מסוג AC הדרוש לרשת החשמל או לצריכה פרטית. אך כיום, הממירים נושאים חיישנים, המייצרים למעשה, את מרבית המידע עבור מערכות הניטור, המותקנות במתקנים הסולאריים, ומשדרים את הנתונים הנאספים בממירים אל פורטל הרשת המאפשר את שירותי הניטור מרחוק.
כך ייתכן, שההאקר יוכל לפלוש למידע המצוי בממיר עצמו באמצעות מערכת התקשורת של הממירים לפורטל הרשתי ולהשתלט עליה. ישנם כמה תרחישים העלולים לקרות במקרה שהאקר ישתלט על מספר רב של ממירים בו-זמנית. אחד התרחישים הוא שההאקר ינתק מספר רב של ממירים בו -זמנית, דבר העלול להשפיע מיידית על רשת החשמל ולגרום לאי יציבות ברשת המקומית ועד לקריסת הרשת המחוזית. באירופה, למשל, היכן שקיימות רשתות חשמל בין מדינות, האקר עלול לגרום לאי יציבות ברשת החשמל המשותפת בין המדינות.
בעתיד, כשאחוז משמעותי של ייצור החשמל בישראל יגיע ממקורות של אנרגיה סולארית, מנהלי רשת החשמל יהיו מחויבים לקבל גישה לנתונים המגיעים מהממירים על מנת שיוכלו לפקח על יציבותה של רשת החשמל. בנוסף, יזדקקו מנהלי הרשת לשליטה מבוקרת על ממירים מבוזרים לאורך הרשת, כולל שליטה על מקדמי ההספק ויכולת להגביל את הספק הייצור של הממירים במקרה הצורך.
בהתחשב בצרכים העתידיים של מנהלי רשת החשמל, קיים חשש שההאקרים יוכלו למנוע גישה של חברת החשמל לנתונים ההכרחיים ליציבות הרשת ובכך למעשה יפגעו ביכולת של מנהלי רשת החשמל לייצב את הממירים במקרה הצורך, מהלך שיכול להביא לאי יציבות הרשת ואף לקריסתה.
**החוקר הגרמני וילהם וו’סטרהוף, העוסק בתחום חשיפות הממירים להתקפות סייבר, העלה את המודעות בנוגע לחשיבות אבטחת הסייבר של הממירים, והציג את ממצאיו במפגש ‘האקרס’ בהולנד 2017. הוא הציג בפני המשתתפים את חשיפת הממירים להתקפות של האקרים ואף הדגים פעולת ‘האק’ למספר ממירים, דבר שהביא לפרסום ציבורי נרחב, ולהצהרה פומבית של מספר מיצרני הממירים הגדולים בעולם כולל חברת ***SMA ו-HUAWEI, בנוגע להתחייבותם להשקיע מאמצים בקידום חסינותם של הממירים בפני התקפות הסייבר.
בעתיד, ייתכן שיתפתח שוק הסחר P2P (המכונה גם Peer-2-peer) שיאפשר סחר של אנרגיה סולארית בין שכנים המייצרים חשמל על גג בתיהם הפרטיים. התפתחויות P2P כבר התחילו כדוגמת חברת ההזנק Power Ledger ו-Energie Steiemark, אחת מחברות החשמל הגדולות באוסטריה, שיצרו שותפות המאפשרת ללקוחותיהן סחר בין יצרני אנרגיה סולארית מקומיים במקום להכריח למקומיים למכור את החשמל שלהם לחברת החשמל.
במבט לעתיד, גם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה, ארגנה באפריל 2020 כנס וירטואלי בנושא P2P ובו דנו בין השאר באבטחת הסייבר הדרושה לשוק זה.
לסיכום, ככל שתחום האנרגיה הסולארית מתרחב בעולם, כך, עולה חשיבותה של אבטחת המערכות הסולאריות מהתקפות הסייבר ושמירה על יציבות הרשת. ובמקביל, טכנולוגיות חדשות בתחום וסחר ה-P2P, ממשיכים להתפתח בעקבות גל המהפכות הטכנולוגיות השונות המובילות ליישומים חדשים בתעשיית האנרגיה הסולארית, ואלה, ידרשו כמובן, מערכות סייבר מתקדמות ובטוחות.
באתר תמצאו מידע גם אודות היתרונות והחסרונות של מערכות אנרגיה סולאריות, חשיבות ניטור מערכות סולאריות, תהליך ייצור חשמל סולארי, מערכת סולארית לעסק ועוד.
ענבר, התקנת מערכות סולאריות, הוקמה בשנת 2008 ומתמחה בפיתוח, תכנון, הקמה ותחזוקה של מערכות אנרגיה סולארית. הקמנו עשרות מערכות סולאריות מסחריות על גגות מבנים, אנו מכירים את הרגישויות ועובדים במקצועיות תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות. אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר טלפוני בטלפון מספר: 08-9334041 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונציגינו יחזרו אליכם בהקדם.
© כל הזכויות שמורות לענבר אנרגיה סולארית בע"מ
Produced by Webzilla