למערכת סולארית יש יתרונות וחסרונות אחד מהחסרונות הוא השטח הנדרש לצורך הקמה של מערכת סולארית, שביחס למערכת לייצור אנרגיה קונבנציונליות הוא גדול משמעותית. המחסור בשטחים פתוחים בעולם ובישראל בפרט, דורש חשיבה יצירתית לשילוב מערכות סולאריות על גבי מבנים קיימים או שימוש בשטח קרקעי לפעילויות חופפות. כאן בא לידי ביטוי היתרון של מערכת סולארית: היכולת לשלב אותה במקומות או מבנים קיימים במקביל לשימוש אחר שנעשה במבנה או בקרקע. ענבר התקנת מערכות סולאריות, הקימה עשרות של מערכות אנרגיה סולאריות על גגות מבנים, מערכת סולארית במאגרי מים, שדה סולארי, סככות לקירוי מגרשים ועוד. לאחרונה התחלנו לתכנן מערכת סולארית מעל מטעים וגידולים חקלאיים, שילוב של מערכת סולארית לייצור אנרגיה + חקלאות פעילה באותו תא שטח. אבוקדו וסולארי איך זה משתלב ומה האתגרים שצריך להתמודד איתם?
מערכת סולארית מכל סוג היא מערכת מבודדת, ממוקמת על גג שאין עליו בד"כ פעילות שוטפת או על הקרקע מוקפת בגדר וציוד אבטחה. זה לא המצב בשדה חקלאי פעיל שמסתובבים בו כל עונות השנה, שותלים, מרססים, גוזמים וקוטפים והתנובה נמצאת כמובן, בעדיפות עליונה. מדובר בשילוב חדש ומאוד נדיר בעולם, שיתרחב בשנים הקרובות. הנה כמה אתגרים ושאלות העומדות בפני צוותי התכנון וההקמה של ענבר מערכת סולארית של מערכות מסוג זה:
תוואי השטח והמבנה שלו – שדה סולארי מתוכן להיטיב עם הצמח, פריסת השורות, מערכת ההשקיה, הציוד החקלאי שפועל בו והמרחקים התפעוליים קבועים מראש. המשמעות היא שהפריסה של המערכת הסולארית צריכה להתחשב בגורמים האלה שלעיתים עומדים בסתירה למערכת סולארית אופטימלית.
חקלאי עובד – צריך להתחשב בתדירות ואופן העבודה המתבצעת באתר. ולכן מערכת סולארית צריכה לאפשר תנועה חופשית בשדה ולא להגביל את הגידול. המרחק בין השורות צריך למשל להיות ברוחב השתילה והכלי החקלאי שעובד בשטח. טרקטור בגובה 2 מ' ישפיע על תכנון המערכת.
קונסטרוקציה – במטעים הפאנלים צריכים להיות ממוקמים מעל גובה העצים ולאפשר להם לצמוח. נגזר מכך שהמערכת הסולארית תהיה גבוהה מהרגיל, לעיתים גבוהה במטרים רבים בהשוואה למערכת סולארית קרקעית – "רגילה". הקונסטרוקציה שנושאת את הפאנלים צריכה להיות מתוכננת כך שתוכל לעמוד בכל העומסים הנובעים מהגבהה כזו.
טובת הצמח ואספקת אור – במערכת המשולבת עם חקלאות טובת הצמח היא העדיפות העליונה. אסור ששילוב של מערכת לייצור אנרגיה תפגע בתפוקה של השדה החקלאי, אחרת מה עשינו? טובת הצמח דורשת לעיתים אספקת אור לעץ שתבוא על חשבון אור שניתן יהיה לייצר ממנו חשמל. איך צופים את תפוקת השדה בתנאים אלו? אתגר!
ריסוסים וחומרים – חקלאי עושה שימוש תדיר בדשנים וחומרים נגד מזיקים. מה ההשפעה של החומרים האלה על הפאנלים והציוד החשמלי?
בטיחות וגהות – גם בזמן העבודות וגם אחרי ההקמה יהיו באתר צוותים של חשמלאים ואנשי הקמה במקביל לחקלאי ועובדי שטח. במערכת לייצור אנרגיה וחשמל, צריך לדאוג לבטיחות של כל מי שנמצא בשטח הדבר משפיע על התכנון, הציוד בו יעשה השימוש וגם על התקנת המערכת הסולארית (קישור לדף התקנת מערכות סולאריות) ותחזוקתה.
ספר החוקים של הקמה של מערכת משולבת סולארי וחקלאות פעילה נכתב בימים אלה, והוא מכיל אתגרים חדשים שהעולם הסולארי לא מכיר. אבל המיעוט בקרקעות פנויות והצורך לשמר את החקלאות הפעילה בישראל על ידי תוספת הכנסה למגדל, מחייב אותנו למצות את השילוב הזה עד תום בדרך לייצור אנרגיה ירוקה באחוזים הולכים וגדלים בישראל.
ענבר, התקנת מערכות סולאריות, נמצאת בחזית החדשנות בתחום זה ובשלבי תכנון והקמה מתקדמים של המערכות הגדולות בתחום ביחד עם היזמים המובילים בישראל. ביחד איתם אנחנו לומדים ומקדמים את התחום החדש והמרתק הזה. אנו מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר בטלפון מספר: 08-9334041 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונציגינו יחזרו אליכם בהקדם.
© כל הזכויות שמורות לענבר אנרגיה סולארית בע"מ
Produced by Webzilla