ניהול פרויקטים – הקמת מערכת סולאריות צפות של ענבר אנרגיה סולארית

קישורים לרשתות החברתיות של ענבר התקנת מערכות סולאריות

ראיון עם עומר גוזלן, מנהל פרויקטים בתחום המערכות הסולארית הצפות של חברת ענבר אנרגיה סולארית.

בשנה האחרונה מנהל עומר גוזלן מספר פרויקטים, ביניהם שני פרויקטים של הקמת מערכות סולאריות צפות במאגרים בהספק של 2 מגהוואט לחברת סולגרין ולעיריית רעננה. 

ניהול פרויקטים בענבר אנרגיה סולארית

האתגרים איתם התמודדת כמנהל פרויקט בשני האתרים בהם הוקמו המערכות הסולאריות הצפות?

“מכיוון שמדובר בשתי המערכות הצפות הראשונות שהקמנו עם ספק חדש של מצופים, התהליך כלל למידה וליווי ל של חברת ProFloating ההולנדית, מדובר בחברה בעלת ניסיון רב בהתקנה של מערכות סולאריות על מצופים ברחבי העולם. העבודה המשותפת כללה תכנון הנדסי של פריסת המערכת הסולארית  ותכנון העיגון שלה בשיתוף חברת העיגון השבדית SeaFlex. למעשה, כללו הפרויקטים מערך תכנון וחיבור גלובאלי בין המדינות וניהול הישיבות והתכתובות מולם. עצם הממשק עם שתי חברות מחו”ל בצל הקורונה בזמן סגרים יצר מורכבות, במיוחד כאשר נגרמו עיכובים הן בהגעת הציוד לארץ והן בהגעתו של נציג חברת  ProFloating שהיה אמור להדריך אותנו בהתקנת המערכות. כתוצאה מכך ההדרכות התבצעו בשיחות וידאו ותמונות, בדרך לא דרך, ויש לזכור שמדובר במאגרי מים… וכולנו יודעים שמים וחשמל הם לא חברים".

ניהול פרויקטים - ענבר ייצור חשמל סולארי

תכנון מערכות סולאריות

“מבחינה לוגיסטית, מדובר בעבודה שמתפרשת על שטח גדול של המאגר, והדבר הראשון שהיה צריך לעשות הוא לבנות פלטפורמת הגלשה פנימה של המערכת על דופן צרה ולנהל את כל האופרציה של כל מי שעובד באתר, מדובר בשינוע של משאיות רבות כלי עבודה ומספר קבלנים במקביל וכמובן שיש להתחשב בתנועה המתמדת והעבודה השוטפת של המתקן. ישנה תנועה רגלית של עובדים, וחשוב להקפיד על הזהירות והעבודה הבטוחה של כולם.  במקביל, צריך לנהל את הגעת הציוד לאתר לפי קצב התקדמות הפרויקט, לארגן את שטחי האחסנה הרבים של המצופים וחלקי המבנה, לדאוג שהמשלוחים, המכילים ציוד שמגיע מהולנד וממדינות נוספות, יגיעו בזמן ולא יגרמו לעיכובים בפרויקט.  חשוב מאוד גם לנהל את חומרי הגלם ואחסנתם כדי לא לבזבז או לאבד ציוד יקר.

מהבחינה החשמלית, נדרשת אינטגרציה מוקפדת בין כמה מערכות: מערך הייצור (הפאנלים והממירים), מערכת הבקרה של המתקן (הסקאדה/SCADA) השולטת על האתר כולו.”

ניהול פרויקטים - ענבר אנרגיה מסחרית

באיזו טכנולוגיה נעשה שימוש באתר הסולארי?

“מדובר בפאנלים סולאריים מסוג דאבל Glass. עם זכוכית כפולה מקדימה המפזרת את קרני האור בצורה שונה,  כאשר החלק התחתון של הפאנל עשוי מזכוכית משום שהוא חשוף למים ולקורוזיה. הממירים הותקנו מחוץ למים על הדופן, אבל אנחנו לא שוללים שבפרויקטים הבאים הם יותקנו על גבי האי הצף כדי לייעל את הכבילה. מבנה העיגון מורכב משני אלמנטים: עיגון חופי המחובר לעיגון הצף ע”י אביזר SeaFlex.” 

איפה לדעתך באה לידי ביטוי המקצוענות של ענבר בהקמת מערכות סולאריות צפות?

“במהלך התכנון נתקלנו בשלושה אתגרים מהותיים: הראשון, העדר תקנים ברורים לשיטה זו כפי שקיימים במערכות סולאריות קרקעיות. השני, אתגר בטיחותי תחזוקתי כדי למנוע מצב של התחשמלות הן בהקמת המערכת והן בתחזוקתה, וכידוע הבטיחות בענבר אנרגיה סולארית, היא מעל הכל. האתגר השלישי היה למצוא פתרון הולכה עמיד שיחזיק לאורך חייה של המערכת. הפתרון שמצאנו לאתגרים הללו הוא שימוש בחומרים מרוכבים (לא מתכת) שיוצרו עבור המערכות שלנו. עוד נושא חשוב, הוא הדיוק בתכנון של הצבת המצופים ובקיבועם.  נדרשנו לתכנן מערכת שכמות המצופים בה תהיה אופטימלית לגודלה החשמלי וגודלו הפיזי של המאגר. תכנון שיחסוך בעלויות ההקמה ובנוסף ייעל את עלויות התחזוקה. העבודה המאומצת של צוות ההנדסה של ענבר ביחד עם המהנדסים של ProFloating הביאה לכך שבזמן העלייה לקרקע הייתה לי תוכנית מדויקת לביצוע עם מינימום שינויים במהלך העבודה.

בשלב הסופי של ההקמה הגיע נציג חברת ProFloating  ללוות אותנו בתהליך הייחודי של עיגון המערכת. מדובר בעיגון משולב לדפנות ולקרקעית ששומר את המערכת ממורכזת ויציבה בכל תנאי מזג האוויר והרוחות. בשלב זה כללה העבודה שהייה במי המאגר  ואני לא שולל שבעתיד במתקנים מורכבים יותר תכלול גם צלילה כדי למקם ולחבר עוגנים על הקרקעית.”

מהו האתגר הניהולי הכי חשוב מבחינתך כמנהל פרויקט הקמת מערכת סולארית?

“כמנהל הפרויקט אני קודם כל דואג לשלום העובדים שלנו. אנחנו עובדים בכל מזג אוויר, גם בחודשי הקיץ ובשרב, וכמובן שמקפידים על הפסקות שתייה ומנוחה.  חשוב לי גם לשמור על קצב עבודה ועמידה בלוח הזמנים

שהוגדר לפרויקט.  כל זה לא יכול היה להתממש לולא הרצון הטוב, המסירות וההשקעה של הצוות של ענבר אנרגיה סולארית ושיתוף הפעולה המצוין בין כל הקבלנים המעורבים בפרויקט, כולל היזם והשותפים שלנו. 

אני גאה לומר שענבר נותנת מענה יעיל ומהיר לסוגיות תכנוניות וחשיבה מחוץ לקופסא כגון מציאת פתרונות הנדסיים לבעיות הנדסיות מורכבות ולאתגרים כמו עבודה בכל מזג אוויר ובכל ימות השנה, תוך עמידה בלו”ז וניצול מקסימאלי של ימי העבודה, וזהו בעיניי הפורטה של ענבר! בנוסף, ישנה חשיבות רבה לנושא התרומה שלנו כחברה לאיכות הסביבה כי רוב החשמל המיוצר על ידי המערכות הסולאריות הצפות נצרך להפעלת משאבות סינון והשקיה במתחם ומחליף רכישת חשמל מהרשת. במערכות הסולאריות הצפות השימוש מכפיל את עצמו –  פעם אחת השטח מנוצל כמאגר מי קולחין ,ופעם שנייה, למעשה מייצרים חשמל על גבי האי הצף באותו תא השטח.  משאב המקום הוא משאב יקר. בנוסף עצם “קירוי” מי המאגר על ידי האי הצף  מאט  את האידוי הטבעי של מי המאגר.”

 

אם גם אתם מעוניינים להיות חלק מענבר אנרגיה סולארית, לקבל צוות איכותי ומיומן, חברה עם מוניטין והצלחות, שירות לקוחות מעולה ויעיל, אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר בטלפון מספר: 08-9334041 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונציגינו יחזרו אליכם בהקדם".

ענבר מערכות סולאריות
עוד עמודים בנושא:
ענבר אנרגיה ירוקה
ענבר אנרגיה
דילוג לתוכן